Sådan mindsker du din el-regning
Elektricitet er fantastisk. Det gør os i stand til at være mere effektive, se video fra den anden side af verden, og kommunikere med sidemanden over skrift, kun ved hjælp af vores tommelfingre. Jo flere elektriske apparater vi får, som tilføjer værdi til vores liv, jo dyrere bliver det også. Derfor kan der være rigtig mange penge at spare, ved at genoverveje sit forbrug, og nedsætte sit behov for energi.
Når du køber nyt
Når du køber en ny el-sluger, så kig på hvor meget el den trækker. Det er nemt at få en idé om, hvad der er meget eller lidt ved at kigge på andre tilsvarende varer, og se hvor meget hver trækker. Ting som skærme og telefoner svinger meget i, hvor meget strøm de trækker, køkkenmaskiner såsom blendere svinger som regel meget lidt. Overvej om det gør en forskel; den nye fladskærm der trækker meget mindre strøm er baseret på el-sparende teknologi, og dette er derfor ikke noget problem, den nye blender der bruger mindre strøm er til gengæld mindre kraftig, så her gør det en klar forskel. Her er det springende punkt, at du sandsynligvis skal bruge blenderen i få minutter, og skærmen i mange timer.
I forhold til dine gamle apparater
Du skal selvfølgelig ikke skifte alle dine apparater ud, for at spare penge på el. Se i stedet på, om du har behov for, at dine ting står på stand by. Når du slukker for tv’et går det ofte på stand by, og koster dig stadig penge. Hvis det er under fem år gammelt er der tale om ca. 20 kr. om året, hvis det er ældre, omkring 150 kr. om året. Sørg for at tage strømmen, når du slukker for eksempelvis tv’et eller højtalerne, enten på kontakten, eller ved at have disse sat til en el-spareskinne. Så er der kun et spørgsmål tilbage; hvad skal du med de ekstra 200 – 500 kr. du kommer til at have, når du ikke længere skal bruge dem på at have ting stående på stand by?